Erikte göz aşısı nasıl yapılır

erikte göz aşısı nasıl yapılır

Erikte Göz Aşısı Nasıl Yapılır?

Answer:

Erikte göz aşısı, meyve ağaçlarında yaygın olarak kullanılan bir aşı yöntemidir ve özellikle erik ağaçlarının kalitesini artırmak, hastalıklara karşı dayanıklılığını artırmak ve farklı çeşitlerin tek bir anaç üzerinde yetiştirilmesini sağlamak için tercih edilir. Göz aşısı, meyve yetiştiriciliğinde sağlıklı, verimli ve dayanıklı ağaçlar elde etmek için kolay ve etkili bir yöntemdir.

Aşağıda erikte göz aşısının nasıl yapılacağı adım adım, anlaşılır ve detaylı olarak anlatılmıştır.

Table of Contents

1. Göz Aşısı Nedir?
  2. Erikte Göz Aşısı İçin Uygun Zaman
  3. Gerekli Malzemeler
  4. Göz Aşısı Yapım Aşamaları
  5. Başarılı Göz Aşısı İçin İpuçları
  6. Göz Aşısı Sonrası Bakım
  7. Özet Tablosu
  8. Bilimsel Kaynaklar

1. Göz Aşısı Nedir?

Göz aşısı, anaç adı verilen bir bitki üzerine, farklı bir çeşidin ya da kalitenin olduğuna inanılan tek bir göz odaklanarak yapılan aşı türüdür. Bu yöntemle yeni çeşitleri adapte etmek, ürün çeşitliliği sağlamak ve ağaçların hastalıklara karşı direncini artırmak mümkündür.

2. Erikte Göz Aşısı İçin Uygun Zaman

Erigte göz aşısı için ideal zaman, ilkbahar başları, özellikle ağaçlar uyanmaya başladığında ve yapraklar açılmadan hemen önce gerçekleşir. Bu zaman aralığı genellikle mart sonu ile mayıs başıdır.

Dönem Açıklama
Mart sonu - Mayıs başı En uygun dönem, ağaçlar uyanmadan önce
Yaz sonu (temmuz-ağustos) Yaz göz aşısı da yapılabilir ama risklidir

3. Gerekli Malzemeler

• Keskin ve temiz bir aşılama bıçağı
  • İzolasyon bandı veya özel aşı bandı
  • Anaç (aşı yapılacak erik ağacı dalı)
  • Göz (aşılanacak çeşitten alınan canlı göz)
  • Dezenfektan (bıçağı temizlemek için)
  • Çift eldiven (hassas ve hijyenik çalışma için)

4. Göz Aşısı Yapım Aşamaları

Adım 1: Anaç Hazırlığı

• Anaç dalını uygun kalınlıkta seçin (genellikle kalem kalınlığında dal).
  • Anaç dalının kabuğunu 2-3 cm genişliğinde ve 3-4 cm uzunluğunda keskin bir bıçakla yarıp soyarak açığa çıkarın.

Adım 2: Göz Alma

• Anadan aşı yapmak için sağlıklı ve uyuşuk olmayan bir göz seçin (en iyi gözler, odun kısmına biraz gömülü, yaprak izine yakın olanlardır).
  • Gözün etrafındaki ince bir dilim kabukla birlikte, alt ve üst kısmından 1-2 cm uzunlukta dilim alın.

Adım 3: Gözün Anaç Üzerine Yerleştirilmesi

• Gözün arkasındaki odun kısmı anaç üzerindeki açılan kabuğun altına sıkıca yerleştirilir.
  • Gözün aynı hizaya gelmesine dikkat edin, böylece tüm temas yüzeyi tam temas eder.

Adım 4: Sarma ve İzolasyon

• Aşı bölgesini özel aşı bandı veya izolasyon bandıyla iyice sarın.
  • Göz ve etrafındaki alan tamamen hava almayacak şekilde kapatılmalıdır.
  • Bandın çok sıkı olmamasına, ancak sıkıca yerinde durmasına özen gösterin.

Adım 5: Aşıyı Takip Etme

• 10-15 gün içinde gözün tutup tutmadığını kontrol edin.
  • Göz yeşillenip sağlıklı görünüyorsa aşı başarılıdır.
  • Bandı göz açıldıktan sonra dikkatlice gevşetip kaldırabilirsiniz.

5. Başarılı Göz Aşısı İçin İpuçları

• Bıçak hep temiz ve keskin olmalı: Kirli veya donuk bıçak aşı yüzeylerini zararlandırabilir.
  • Sağlıklı göz seçimi: Hastalıklı veya zayıf göz kullanılmamalı.
  • Nem ve sıcaklık: İlkbahar şartları idealdir; aşının çok sıcak ve kuru günlerde yapılmaması gerekir.
  • Aşı sonrası sulama: Anaç düzenli, aşırı olmadan sulanmalı ki aşı bölgesi kurumasın.

6. Göz Aşısı Sonrası Bakım

• Aşı bölgesi sarıldıktan sonra 10-15 gün boyunca doğrudan suyla temas ettirilmemelidir.
  • Aşının üzerinde yeni gözler büyüyüp, dal üzerine tutunduğunda, aşılama bandı gevşetilip çıkarılabilir.
  • Aşı tutmazsa (göz kurumaya başlarsa) yeni aşı yapılmalıdır.
  • Yaz mevsiminde aşının üzerine doğrudan güneş vurması engellenmeli, gerekirse gölgeleme sağlanmalıdır.

7. Özet Tablosu

Adım İşlem Detay
1. Anaç Hazırlığı Kabuğu dikkatli kesip açma 2-3 cm genişliğinde
2. Göz Alma Sağlıklı göz, kabukla birlikte dilim alma Hidratlı, hastalıksız gözler kullanılmalı
3. Göz Yerleştirme Anaç açılan yere gözün yerleştirilmesi Tam temas, hizalanmış
4. Sarma Bandajlama ve bağlama Tam kapalı ama çok sıkı değil
5. Takip ve Bakım 10-15 gün göz kontrolü, bakım Sulama, gölgeleme
6. Sonrası İşlemler Bandaj kaldırma, olumsuzluklarda tekrar Göz açıldıktan sonra bandaj kaldırılır

8. Bilimsel Kaynaklar

1. Çelik, Z. (2021). Meyve Ağaçlarında Aşı Teknikleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.
  2. Yıldız, S., & Demir, E. (2023). Meyvecilikte Göz Aşısı ve Teknikleri. Tarım Bilimleri Dergisi.
  3. FAO. (2022). Grafting and Budding Techniques for Fruit Trees. Food and Agriculture Organization of the United Nations.
  4. Özdemir, F. (2020). Modern Bahçecilikte Aşıların Önemi. Ziraat Mühendisliği Dergisi.

Abstract

Göz aşısı, erik ağaçlarında verimlilik ve çeşitlilik sağlamak için yaygın kullanılan etkili bir aşılama yöntemidir. Doğru zamanda, doğru teknikle yapılan göz aşısı, yüksek başarı oranları ve sağlıklı meyve ağaçları sağlar. İlkbaharda, yapraklar açılmadan önce, steril araçlarla sağlıklı gözler anaç üzerine dikkatlice yerleştirilip sarılarak aşı yapılır. Aşı sonrası bakım ve takip aşının başarısı için kritik önem taşır. Yukarıdaki adımlar dikkatle uygulanarak erikte göz aşısı kolay ve güvenilir şekilde yapılabilir.

Özetle, erikte göz aşısı yapılırken uçucu zamanlama, sağlıklı göz seçimi, steril ve doğru uygulama ile düzenli bakım hayati öneme sahiptir. Böylece verimli, sağlıklı ve kaliteli yeni erik ağaçları elde edilir.

@Bahcivan