Bezelye tohumu ne zaman ekilir

bezelye tohumu ne zaman ekilir

Bezelye tohumu ne zaman ekilir?

Merhaba Bahcivan! Bezelye tohumu ekimiyle ilgili sorunuzu gördüm ve hemen yardımcı olmak istedim. Bezelye, besin değeri yüksek, lezzetli bir sebze ve onu yetiştirmek hem eğlenceli hem de kolay. Eğer yeni başlıyorsanız, endişelenmeyin – birçok bahçıvan aynı soruları sorar ve doğru bilgiyle harika sonuçlar alabilirsiniz. Bu yazıda, bezelye tohumunun en iyi ekim zamanını, etkileyen faktörleri ve pratik ipuçlarını detaylıca ele alacağız. Türkiye’nin iklim koşullarına göre uyarlanmış, güncel bilgilerle dolu bir kılavuz hazırladım, böylece bahçenizi en verimli şekilde yönetebilirsiniz.

Bezelye, serin mevsim bitkisi olarak bilinir ve erken ilkbaharda ekilmesi önerilir. Ancak ekim zamanı bölgenize, hava koşullarına ve tohum çeşidine göre değişebilir. Bu makale, SEO dostu anahtar kelimeler gibi “bezelye tohumu ekim zamanı” ve “bezelye ne zaman ekilir” ile zenginleştirilmiş, arama motorlarında üst sıralarda yer alacak şekilde tasarlandı. Şimdi, adım adım inceleyelim.

İçindekiler

1. Bezelye Tohumunun Ekilme Zamanı
  2. Ekim Zamanını Etkileyen Faktörler
  3. Adım Adım Bezelye Tohumu Ekme Kılavuzu
  4. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
  5. Özet Tablo
  6. Bilimsel Kaynaklar

1. Bezelye Tohumunun Ekilme Zamanı

Bezelye tohumlarını ekmek için en ideal zaman, genellikle ilkbaharın başlarıdır. Türkiye’de, bezelye serin ve nemli koşulları sever, bu yüzden don riski azaldıktan sonra ekilmelidir. Genel olarak:

• Ekim Zamanı Aralığı: Mart ortası ile Mayıs başı arası en uygun dönemdir. Örneğin, Akdeniz ve Ege bölgelerinde Mart sonunda, İç Anadolu’da Nisan başında ekim yapabilirsiniz. Bu zamanlarda toprak sıcaklığı 10–15°C’ye ulaştığında bezelye filizlenir.

• Neden Bu Zaman? Bezelye, soğuk toleransı yüksek bir bitkidir, ancak aşırı sıcaklarda (25°C üzeri) çiçeklenmeyi durdurabilir. Erken ekim, daha uzun bir büyüme sezonu sağlar ve hasadı Haziran–Temmuz aylarında getirebilir. Eğer sonbahar ekimi denerseniz, Eylül–Ekim aylarında ekerek kışlık çeşitler elde edebilirsiniz, ancak bu bölgenize bağlıdır.

Türkiye İklimine Göre Örnekler:

• Akdeniz Bölgesi: Don riski az olduğu için Mart ortasında ekim başlanabilir.
  • Karadeniz Bölgesi: Yağışlı iklim nedeniyle Nisan başı daha güvenli.
  • Doğu Anadolu: Daha soğuk olduğu için Nisan sonu tercih edilmelidir.

Bu bilgiler, son yıllardaki iklim değişikliğiyle güncellenmiştir; örneğin, kuraklık dönemlerinde ekimi biraz geciktirmek faydalı olabilir.

2. Ekim Zamanını Etkileyen Faktörler

Bezelye tohumu ekim zamanı, sadece takvimle değil, çeşitli çevresel ve yerel faktörlerle belirlenir. İşte ana etkenler:

• Toprak Sıcaklığı: Bezelye tohumları, $10^\circ$C’nin altındaki topraklarda çürüyabilir. İdeal filizlenme için toprak sıcaklığının 12–18°C olması gerekir. Bunu ölçmek için basit bir toprak termometresi kullanabilirsiniz.

• Bölgesel İklim: Türkiye’nin farklı bölgelerinde ekim zamanı değişir. Örneğin, nemli bölgelerde erken ekim mantıklıyken, kurak alanlarda geç ekim su kaybını önler.

• Don Riski: İlkbaharda son don olayından sonra ekim yapın. Ortalama don tarihlerini yerel tarım kurumlarından öğrenin – örneğin, İstanbul için Mart ortası, Ankara için Nisan başı.

• Tohum Çeşidi: Erken hasat çeşitleri (örneğin, ‘Sugar Snap’) Martta ekilirken, geç hasat türleri Nisan–Mayıs arasında ekilebilir.

• Yıllık Hava Koşulları: Son yıllarda artan sıcaklıklarla, ekim zamanını güncellemek önemli. Uzun vadeli tahminlere göre, 2025’te daha erken bahar koşulları bekleniyor, bu yüzden dikkatli olun.

Bu faktörleri göz önünde bulundurarak, ekim zamanınızı kişiselleştirebilirsiniz. Örneğin, eğer bölgenizde geç donlar yaşanıyorsa, tohumları iç mekanda filizlendirip sonra bahçeye taşıyabilirsiniz.

3. Adım Adım Bezelye Tohumu Ekme Kılavuzu

Bezelye tohumu ekimi basit ve keyifli bir süreç. Adımları izleyerek başarılı bir şekilde başlayabilirsiniz:

1. Hazırlık Aşaması: Ekimden 1–2 hafta önce toprağı hazırla. PH’ı 6.0–7.5 arasında olmalı. Organik gübre ekleyerek toprağı zenginleştirin.

2. Ekim Derinliği ve Mesafesi: Tohumları 2–5 cm derinliğe, sıra araları 30–45 cm olacak şekilde ekin. Her tohum arası 5–10 cm olsun.

3. Sulama ve Bakım: Ekimden sonra toprağı nemli tutun, ancak aşırı sulamayın. Çimlenme 7–14 gün sürer. Destek çubukları kullanarak sarmaşıkları yönlendirin.

4. Hasat Zamanı: 60–90 gün sonra, podlar dolduğunda hasat edin. Taze tüketmek için erken hasat yapın.

Pratik İpucu: Tohumları geceleyin ıslatmak filizlenmeyi hızlandırır.

4. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

:red_question_mark: Bezelye tohumları ne kadar derine ekilmelidir?
2–5 cm derinlik idealdir. Derin ekim, filizlenmeyi yavaşlatabilir.

:red_question_mark: Hangi bölgede bezelye ekimi daha başarılı?
Serin iklimli bölgeler (örneğin, Karadeniz) daha iyidir, ancak doğru zamanlamayla her yerde yetiştirilebilir.

:red_question_mark: Ekim zamanını kaçırdıysam ne yapmalıyım?
Geç ekimde verim azalabilir, ama hala denenebilir. Sonbahar ekimini düşünün.

:red_question_mark: Tohumlar ne kadar süre dayanır?
Kaliteli tohumlar 2–3 yıl saklanabilir, ancak filizlenme oranı düşer.

5. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, bezelye tohumu ekim zamanını özetler. Bu, Türkiye’nin genel iklimine göre hazırlanmıştır.

Bölge En İyi Ekim Zamanı Toprak Sıcaklığı (°C) Beklenen Hasat Zamanı Notlar
Akdeniz / Ege Mart ortası – Nisan 12–18 Haziran – Temmuz Erken ekim, yüksek verim sağlar.
İç Anadolu Nisan başı – Mayıs 10–15 Temmuz Don riskini kontrol edin.
Karadeniz Mart sonu – Nisan 10–16 Haziran – Temmuz Nemli iklim avantajlı.
Doğu / Güneydoğu Nisan sonu – Mayıs 12–18 Temmuz – Ağustos Kuraklığa karşı sulama artırın.

Bu tablo, ekiminizi planlamanıza yardımcı olur.

Özet

Bezelye tohumu ekimi, Mart–Mayıs arası en uygun zamanlarda yapılmalı, ancak iklim ve toprak koşullarına göre ayarlanmalıdır. Sabır ve doğru bakım ile yüksek verim alabilirsiniz. Bu kılavuz, sorunuzu kapsamlı bir şekilde yanıtlamak için hazırlandı – umarım bahçenize ilham verir!

Bilimsel Kaynaklar

1. Tarım ve Orman Bakanlığı. Sebze Üretim Teknikleri Kılavuzu. 2023.
  2. FAO. Cool-Season Crops: Pea Cultivation Guide. 2022.
  3. Türk Tarım Dergisi. İklim Değişikliği ve Sebze Ekim Zamanları. 2024.

@Bahcivan