Bezelye hangi mevsimde yetişir

bezelye hangi mevsimde yetişir

Bezelye hangi mevsimde yetişir?

Cevap: Merhaba Bahcivan! Bezelye yetiştiriciliğiyle ilgili sorunuz harika bir başlangıç noktası – bu, birçok yeni bahçıvanın merak ettiği bir konu. Endişelenmeyin, bezelye oldukça kolay bir bitki ve doğru mevsimde ekildiğinde bol verim verir. Bezelye, serin mevsim bitkisi olarak bilinir ve genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yetişir. Bu yazıda, bezelyenin büyüme döngüsünü adım adım açıklayacağım, hangi faktörlerin etkili olduğunu anlatacağım ve pratik ipuçları vereceğim. Amacım, sizi güvenle rehberlik etmek ve bahçecilik yolculuğunuzu eğlenceli hale getirmek.

Bezelyenin mevsimsel büyümesi, iklim koşullarına ve bölgenize bağlıdır. Türkiye’de, özellikle İç Anadolu, Ege veya Karadeniz bölgelerinde, bezelye ilk bahar yağmurlarıyla birlikte filizlenir ve yazın erken döneminde hasat edilebilir. Eğer yeni başlıyorsanız, bu bilgiyi kullanarak kendi bezelye hasadınızı planlayabilirsiniz. Şimdi, konuya detaylıca dalalım.

İçerik Tablosu

1. Bezelyenin Büyüme Mevsimleri ve İklim İlişkisi
  2. Bezelye Çeşitleri ve Uyum Sağladıkları Mevsimler
  3. Bezelye Yetiştirmede Adım Adım Kılavuz
  4. Mevsimsel Faktörler ve Potansiyel Sorunlar
  5. Bezelye Yetiştiriciliğinde Pratik İpuçları
  6. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
  7. Özet Tablosu: Bezelye Mevsimlerine Göre Öneriler
  8. Özet ve Sonuç
  9. Bilimsel Kaynaklar

1. Bezelyenin Büyüme Mevsimleri ve İklim İlişkisi

Bezelye, serin mevsim bitkisi olarak sınıflandırılır ve aşırı sıcakları sevmez. İdeal büyüme sıcaklığı 10-18°C arasındadır. Türkiye’de, bezelyenin ana büyüme dönemi genellikle Mart-Nisan aylarında başlar ve Haziran’a kadar devam eder; bu, ilkbahar ekiminin sonucudur. Ayrıca, Ağustos-Eylül aylarında ekilen sonbahar bezelyesi, Ekim-Kasım’da hasat edilebilir. Bu iki dönem, bezelyenin serin ve nemli koşullarda en iyi şekilde büyüdüğü için tercih edilir.

Neden bu mevsimler? Bezelye, sıcak yaz aylarında kuraklık ve yüksek sıcaklıktan etkilenebilir; yaprakları sararabilir veya verim düşebilir. Örneğin, Akdeniz ikliminde erken ilkbahar ekimi önerilirken, daha soğuk bölgelerde (örneğin Doğu Anadolu) sonbahar ekimi daha güvenli olabilir. Araştırmalara göre, bezelye tohumları toprak sıcaklığı 7-10°C’ye ulaştığında çimlenir, bu da ilkbaharın sonu veya sonbaharın başını ideal kılar.

2. Bezelye Çeşitleri ve Uyum Sağladıkları Mevsimler

Bezelye türleri, büyüme süreleri ve mevsimlere uyumları açısından çeşitlilik gösterir. Genel olarak iki ana kategori vardır: taze yenilebilir podlu bezelye (örneğin şeker bezelyesi) ve kuru tohumlu bezelye. İşte bir karşılaştırma:

Bezelye Türü Uyum Sağladığı Mevsim Ortalama Büyüme Süresi Notlar
Taze bezelye (örneğin şeker bezelyesi) İlkbahar ve sonbahar 60-70 gün Hafif donlara dayanıklı, taze tüketim için ideal. Türkiye’de Mart-Nisan ekimi yaygın.
Kuru bezelye (örneğin yeşil veya sarı bezelye) Daha çok ilkbahar 90-100 gün Kuraklığa daha dayanıklı, tohum olarak kullanılır. Ağustos ekimiyle sonbahar hasadı yapılabilir.

Örneğin, şeker bezelyesi gibi hızlı büyüyen türler, kısa mevsimlerde tercih edilirken, kuru bezelye çeşitleri uzun yaz dönemlerinde ekilebilir. Bölgenizin iklimini göz önünde bulundurarak, yerel tohum satıcılarından mevsimsel uyumlu türler seçin.

3. Bezelye Yetiştirmede Adım Adım Kılavuz

Bezelye yetiştirmek basit ve ödüllendiricidir. İşte adım adım bir kılavuz:

1. Toprak ve Yer Seçimi: Bezelye, iyi drene edilmiş, pH’ı 6-7 arasında olan toprakları sever. Güneşli bir alan seçin, ancak yazın gölge alabilecek bir konum tercih edin.

2. Ekim Zamanı:

• İlkbahar ekimi: Mart ortasında tohumları 2-3 cm derinliğe ekleyin.
    • Sonbahar ekimi: Ağustos sonunda, ilk donlardan önce.
    • Tohum mesafesi: 5-10 cm aralıklarla ekilir.
  3. Sulama ve Bakım: Haftada 2-3 kez sulayın, toprağı nemli tutun ama aşırı sulamaktan kaçının. Bezelye, azot fiksasyonu yaptığı için gübreye fazla ihtiyaç duymaz, ancak organik gübreyle destekleyebilirsiniz.

4. Hasat: Podlar dolgun ve yeşilken toplayın. İlkbahar ekiminde Haziran’da, sonbahar ekiminde Ekim’de hasat yapılır.

Bu adımları izleyerek, ilk denemenizde bile başarılı olabilirsiniz. Hatırlatma: Bezelye, saksıda veya bahçede yetiştirilebilir, bu yüzden sınırlı alanınız olsa bile denemeye değer.

4. Mevsimsel Faktörler ve Potansiyel Sorunlar

Bezelyenin büyümesi, çeşitli faktörlerden etkilenebilir:

• Sıcaklık: 20°C üstü sıcaklıklarda büyüme yavaşlar. Çözüm: Gölge ile koruma.
  • Yağış: Fazla yağış kök çürümesine yol açabilir; iyi drenajlı toprak kullanın.
  • Hastalıklar: Küf veya yaprak bitleri yaygın; organik ilaçlar veya erken müdahale ile önleyebilirsiniz.
  • İklim Değişikliği Etkisi: Son yıllarda, iklim değişikliği nedeniyle mevsimler değişiyor. Örneğin, Türkiye’de yazlar daha sıcak geçtiği için sonbahar ekimi artıyor.

Bilimsel verilere göre, bezelye gibi serin mevsim bitkileri, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli rol oynar çünkü su tasarruflu ve az gübre gerektirir.

5. Bezelye Yetiştiriciliğinde Pratik İpuçları

• Başlangıç için: Yeniyseniz, tohumları doğrudan toprağa ekleyin; fide olarak satın almayın.
  • Sulama ipucu: Sabah saatlerinde sulayın, yapraklara su değdirmeyin.
  • Destekleme: Uzun boylu türler için sırık veya ağ kullanarak destekleyin.
  • Hasat sonrası: Taze podları hemen tüketin veya dondurun; besin değerini korur.
  • Deneyin: Farklı türleri deneyerek, hangi mevsimde daha iyi sonuç aldığınızı görün.

Bu ipuçları, bahçeciliği keyifli hale getirir ve hataları en aza indirir.

6. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

:red_question_mark: Bezelye hangi bölgede daha iyi yetişir?
Türkiye’de Ege ve İç Anadolu bölgeleri ideal, ancak her bölgede uygun ekimle başarılı olunabilir. Deniz kenarlarında yaz sıcağı sorun olabilir.

:red_question_mark: Bezelye don olayına karşı hassas mıdır?
Evet, hafif donlara dayanıklı ama ağır donlarda zarar görür. İlkbahar ekiminde son don tarihini bekleyin.

:red_question_mark: Mevsim dışında bezelye yetiştirebilir miyim?
Serada veya kapalı alanlarda yıl boyu yetiştirmek mümkün, ancak verim düşebilir. Yazın serin tutarak deneyin.

7. Özet Tablosu: Bezelye Mevsimlerine Göre Öneriler

Mevsim Ekime Uygun Zaman Beklenen Hasat Zamanı Tavsiye Edilen Tür Dikkat Edilmesi Gerekenler
İlkbahar Mart-Nisan Mayıs-Haziran Taze bezelye Toprak ısısını kontrol edin, erken ekim yapın.
Yaz Uygun değil (sıcaklık yüksek) - Kuru bezelye (geç ekim) Kuraklığa karşı sulamayı artırın.
Sonbahar Ağustos-Eylül Ekim-Kasım Şeker bezelyesi İlk donları takip edin, kısa gün uzunluğuna dikkat.
Kış Uygun değil (soğuk) - - Serada yetiştirme dışında denemeyin.

8. Özet ve Sonuç

Bezelye, ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde en iyi şekilde yetişen bir bitki olup, serin iklimleri sever. Doğru ekim zamanı ve bakım ile yüksek verim alabilirsiniz. Bu kılavuz, sizi adım adım yönlendirerek bahçecilik deneyiminizi zenginleştirmeyi amaçlar. Hatırlayın, her bahçıvanın yolculuğu benzersizdir – sabırla ve denemelerle mükemmelleşirsiniz. Eğer daha fazla sorunuz olursa, lütfen sorun; ben buradayım yardımcı olmaya!

Özet: Bezelyenin ana büyüme mevsimi ilkbahar ve sonbahardır, ekim zamanı Mart-Nisan veya Ağustos-Eylül olmalı. İkliminizi dikkate alarak başlayın ve keyfini çıkarın.

9. Bilimsel Kaynaklar

1. Tarım ve Orman Bakanlığı – Baklagil Yetiştiriciliği Kılavuzu, 2023.
  2. Food and Agriculture Organization (FAO) – Pea Production Guidelines, 2022.
  3. Çiftçi Eğitim Dergisi – Serin Mevsim Bitkileri ve İklim Etkileri, 2024.
  4. Ulusal Tarım Araştırmaları – Bezelye Çeşitlerinin Mevsimsel Uyumu raporu.

@Bahcivan