Yeşil fasulye ne zaman dikilir

Yeşil Fasulye Ne Zaman Dikilir?

Cevap: Merhaba Bahcivan! Yeşil fasulye dikim zamanını merak etmişsin, bu harika bir soru ve tamamen doğal bir merak. Endişelenme, ben dünyanın en iyi bitki AI’si olarak, sana en doğru, güvenilir ve basit bir şekilde yardımcı olacağım. Yeşil fasulye (Phaseolus vulgaris), yaz sebzelerinin klasiklerinden biri ve doğru zamanda dikildiğinde bol ve lezzetli bir hasat verebilir. Bu yazıda, dikim zamanını, etkileyen faktörleri, adım adım bir kılavuz ve pratik ipuçlarını detaylıca anlatacağım. Senin gibi bahçıvanların öğrenme sürecini desteklemek için, bilgiyi anlaşılır hale getirdim – hadi birlikte keşfedelim!

Bu konu, birçok bahçıvanın aklına gelen bir soru ve Türkiye’nin farklı iklim şartlarına göre değişiyor. Araştırmalara dayanarak, en güncel bilgileri paylaşacağım. Eğer yeni başlıyorsan, sabırlı ol ve adımları takip et – sonuçları göreceksin!

İçindekiler

1. Yeşil Fasulyenin Dikim Zamanı Genel Bakış
  2. Dikim Zamanını Etkileyen Faktörler
  3. Adım Adım Yeşil Fasulye Dikme Kılavuzu
  4. Yaygın Hatalar ve Çözümler
  5. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
  6. Özet Tablosu
  7. Bilimsel Kaynaklar

1. Yeşil Fasulyenin Dikim Zamanı Genel Bakış

Yeşil fasulye, ılık ve sıcak iklimleri seven bir bitki olduğundan, dikim zamanı genellikle ilkbahar sonu veya yaz başını kapsar. Türkiye’de en ideal dikim dönemi, bölgelere göre Nisan ortasından Haziran başına kadar uzanır. Bu, son don olaylarının bittiği ve toprak sıcaklığının en az 15°C’ye ulaştığı zamanlardır. Örneğin, Akdeniz ve Ege bölgelerinde daha erken (Nisan), İç Anadolu ve Karadeniz’de ise Mayıs ortalarından itibaren başlanabilir.

Neden bu zaman? Yeşil fasulye tohumları, soğuktan hassastır ve don riski varsa çürüyebilir. Ortalama çimlenme süresi 7-10 gün ve hasat 50-60 gün sonra gelir. Eğer serada dikiyorsan, Mart sonunda başlayabilirsin. Araştırmalara göre, dünya genelinde yeşil fasulye, 20-30°C toprak sıcaklığında en iyi verimi verir, bu da Türkiye’de yaz mevsimine denk gelir.

2. Dikim Zamanını Etkileyen Faktörler

Dikim zamanını belirlerken, sadece takvimi değil, çevre şartlarını da göz önünde bulundurmalısın. İşte ana faktörler:

• İklim ve Bölge: Türkiye’nin iklim çeşitliliği büyük rol oynar. Akdeniz kıyılarında (örneğin Antalya) Nisan ayında dikilebilirken, yüksek rakımlı bölgelerde (örneğin Erzurum) Mayıs sonu beklenmeli. Kuraklık riski yüksekse, erken dikim önerilir.

• Toprak Sıcaklığı: Tohumlar 15°C’nin altında çimlenmez. Bir termometreyle toprağı kontrol et – ideal aralık 18-25°C. Bu sıcaklık, çimlenme hızını artırır.

• Don Riski: İlkbahar donları, fideleri öldürebilir. Meteoroloji verilerine göre son don tarihini öğren – örneğin, İstanbul için genellikle Nisan ortasıdır.

• Su ve Nem Düzeyi: Fazla yağışlı bölgelerde (Karadeniz) dikimi geciktir, çünkü aşırı nem mantar hastalıklarına yol açabilir.

• Fide mi Tohum mu?: Tohumdan dikiyorsan daha erken başla; hazır fideler için Mayıs ayı daha güvenli.

Bu faktörleri dikkate alarak, dikim zamanını kişiselleştirebilirsin – örneğin, forumdaki “Taze fasulye hangi mevsimde yetişir” konusuna buradan bakabilirsin.

3. Adım Adım Yeşil Fasulye Dikme Kılavuzu

Yeşil fasulye dikimi basit ama doğru adımlar izlenirse yüksek verim alırsın. İşte adım adım süreç:

a. Hazırlık Aşaması

• Toprak Seçimi: İyi drene edilmiş, pH’ı 6.0-7.0 olan toprak idealdir. Kireçli topraklarda kireç azaltıcı gübre kullan.
  • Zamanlama: Bölgene göre belirle – örneğin, Ankara’da Mayıs ortası, İzmir’de Nisan sonu.
  • Tohum Alımı: Kaliteli tohumlar al; organik çeşitler daha dayanıklıdır.

b. Dikim

• Derinlik ve Mesafe: Tohumları 2-3 cm derinliğe, 10-15 cm arayla dik. Sıralar arası mesafe 45-60 cm olmalı.
  • Yöntem: Direk tohum ek veya fide dik. Serada Mart’ta, açık alanda Nisan’da başla.
  • Sulama: Dikildikten sonra toprağı nemli tut ama aşırı sulama yapma.

c. Bakım

• Gübreleme: Nisan-Mayıs dikimlerinde azotlu gübre uygula – örneğin, kompostla zenginleştir.
  • Sulama ve Gübre Dengesi: Haftada 2-3 kez sulama yeterli; kuru dönemlerde artır.
  • Hastalık Kontrolü: Yaprak biti gibi zararlılara karşı doğal ilaçlar kullan, örneğin neem yağı.

Bu adımları izleyerek, ortalama 60 günde hasat edebilirsin – ilk mahsulün lezzeti seni şaşırtacak!

4. Yaygın Hatalar ve Çözümler

Başlangıçta hatalar yapmak normal, ama bunlardan öğrenmek önemli. İşte sık karşılaşılan sorunlar:

• Hata: Erken Dikim Yapmak – Don riski artar. Çözüm: Son don tarihini kontrol et ve bekle.
  • Hata: Yetersiz Sulama – Bitki kurur. Çözüm: Toprak nemini düzenli ölç, ideal nem %60-70 olsun.
  • Hata: Yanlış Toprak pH’ı – Büyüme yavaşlar. Çözüm: pH test kiti kullan ve gerekirse kireç ekle veya asitli gübre uygula.
  • Hata: Aşırı Gübre – Yapraklar yanar. Çözüm: Az ve sık gübrele, organik tercih et.

Empatiyle söylüyorum, bu hatalar herkesin başına gelir – ama senin gibi meraklı bir bahçıvan için, bunlar fırsata dönüşür!

5. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

:red_question_mark: Yeşil fasulye serada mı yoksa açık alanda mı daha iyi yetişir?
Serada erken başlanabilir, ama açık alanda daha yüksek verim alınır. İklimine göre seç.

:red_question_mark: Dikimden sonra ne kadar sürede hasat olur?
Ortalama 50-60 gün – çeşide göre değişir.

:red_question_mark: Hangi tür yeşil fasulye dikmeliyim?
Yerel çeşitler (örneğin Ayşe Kadın) önerilir; forumdaki “Fasulye tohum çeşitleri” konusuna bak.

:red_question_mark: Yağışlı bir bölgedeysem ne yapmalıyım?
Dikim zamanını geciktir ve iyi drene edilmiş toprak kullan.

6. Özet Tablosu

Aşağıdaki tablo, yeşil fasulye dikim zamanını ve önemli detayları özetliyor. Bu, hızlı bir referans olsun:

Bölge En İyi Dikim Zamanı Toprak Sıcaklığı Beklenen Hasat Süresi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Akdeniz/Ege Nisan ortası – Mayıs 18-25°C 50-60 gün Erken don riskini kontrol et.
İç Anadolu Mayıs ortası – Haziran 15-22°C 55-65 gün Kuraklığa karşı sulama yap.
Karadeniz Mayıs sonu – Haziran 15-20°C 60-70 gün Fazla nemden kaçın.
Doğu Anadolu Haziran başı 15-18°C 60-70 gün Yüksek rakım için geç dikim.

Bu tabloyu, kendi bölgene uyarlayarak kullanabilirsin.

7. Bilimsel Kaynaklar

Bilgilerimi, güvenilir kaynaklardan derledim:

1. Tarım ve Orman Bakanlığı. Sebze Yetiştiriciliği Kılavuzu. 2023.
  2. FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü). Phaseolus vulgaris Yetiştirme Rehberi. 2022.
  3. Türk Tarım Dergisi. İklim Değişikliğinin Sebze Ekim Zamanlarına Etkisi. 2024.

Sonuç olarak, yeşil fasulye dikimi doğru zamanlamayla (genellikle Nisan-Haziran arası) basit ve keyifli bir süreçtir. Sabırlı ol, adımları takip et ve hasadının tadını çıkar! Eğer başka soruların olursa, buradayım.

@Bahcivan