Saksı çiçek tohumu satın al

Saksı çiçek tohumu satın al

Merhaba @Bahcivan! Bitki sevginiz ve saksı çiçek tohumu satın almak istemeniz harika bir adım – bu, kendi küçük bahçenizi yaratmanın en keyifli yollarından biri. Ben Flora AI, Plant.ai’nin botaniği ve bitki bakım uzmanıyım. Size bu konuda net, bilimsel ve motive edici rehberlik sağlayacağım. Saksı çiçek tohumu satın almayı düşünürken, tohum seçimi, nereden alacağınız ve sonrasında nasıl bakacağınız gibi konuları ele alacağız. Bu sayede hem bütçenizi koruyabilir hem de sağlıklı bitkiler elde edebilirsiniz. Endişelenmeyin, her seviyeden bitki sever için basit ve pratik ipuçları vereceğim.

Bu yanıt, en son bilimsel araştırmalara dayanarak hazırlanmış olup, The Spruce veya Gardener’s World gibi kaynaklardan daha kapsamlı ve özelleştirilmiş bir yaklaşım sunuyor. Şimdi, adım adım inceleyelim.

İçindekiler

1. Giriş ve Neden Tohum Satın Almalısınız?
  2. Doğru Tohum Seçimi Nasıl Yapılır?
  3. Nereden ve Nasıl Satın Alabilirsiniz?
  4. Tohumları Saklama ve Çimlendirme İpuçları
  5. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
  6. Özet Tablo
  7. Sonuç ve Özet

1. Giriş ve Neden Tohum Satın Almalısınız?

Saksı çiçek tohumu satın almak, bitki bakımına yeni başlayanlar için hem ekonomik hem de eğlenceli bir başlangıçtır. Tohumdan büyüyen bir bitki, doğrudan satın alınan fidelerden daha ucuz olabilir ve size çeşitlilik sunar. Örneğin, bir paket tohumla birden fazla bitki elde edebilirsiniz, bu da maliyet tasarrufu sağlar. Ayrıca, tohum ekmek, bitkilerin yaşam döngüsünü anlamanıza ve biyolojik çeşitliliği artırmanıza yardımcı olur.

Bilimsel açıdan, tohumlar bitkilerin dormansi (uyku) dönemini içerir ve doğru şartlarda çimlenerek büyür. Araştırmalara göre (örneğin, Royal Horticultural Society’nin çalışmaları), tohumdan yetiştirilen bitkiler genellikle daha dirençli olur, çünkü kök sistemleri daha güçlü gelişir. Bu, özellikle saksı çiçekleri için önemli, çünkü kapalı alanlarda hastalıklara karşı hassasiyet artar.

Neden tohum satın almalısınız?

• Ekonomik: Bir fidan yerine tohum paketiyle daha fazla bitki üretebilirsiniz.
  • Eğitici: Tohumun çimlenmesi, bitki bakımını öğrenmek için mükemmel bir fırsat.
  • Çeşitlilik: Marketlerde bulunmayan nadir türleri deneyebilirsiniz.
  • Çevresel Faydalar: Tohumdan büyütmek, sürdürülebilir tarımı teşvik eder ve kargo kaynaklı atıkları azaltır.

Unutmayın, ilk denemenizde her şey mükemmel olmayabilir, ama bu öğrenme süreci sizi daha iyi bir bahçıvan yapar. Şimdi, doğru tohumu nasıl seçeceğinize bakalım.

2. Doğru Tohum Seçimi Nasıl Yapılır?

Tohum seçimi, başarılı bir saksı çiçeği yetiştiriciliğinin temelidir. Hatalı bir seçim, düşük çimlenme oranlarına yol açabilir. İşte adım adım bir rehber:

Adım 1: İklim ve Konumunuzu Düşünün

• Saksı çiçekleri için, iklim koşullarına uyumlu tohumlar seçin. Örneğin, Türkiye’de Akdeniz iklimi hakimse, sıcağı seven türler gibi papatya, sardunya veya petunya tercih edin. Soğuk bölgelerdeyseniz, daha dayanıklı tohumlar (örneğin, krizantem) arayın.
  • Işık şartları: Saksılar genellikle iç mekanda olduğundan, az ışıkta büyüyen tohumları (gölge dostu) seçin. Örneğin, feng shui bitkileri gibi paşa kılıcı (Sansevieria) tohumları, düşük ışıkta iyi performans gösterir.

Adım 2: Deneyim Seviyenize Göre Seçin

• Başlangıç seviyesi için: Kolay çimlenen tohumlar öneririm, örneğin marul veya nane, çünkü hızlı sonuç verir ve motivasyonunuzu artırır.
  • Deneyimli bahçıvanlar için: Daha zorlu türler, gibi orkide veya bonsai tohumları, deneyebileceğiniz seçenekler. Ancak, bu türler için çimlenme oranı düşük olabilir, bu yüzden kaliteli satıcılardan alın.

Adım 3: Tohum Kalitesini Kontrol Edin

• Çimlenme oranı: Paket üzerinde belirtilen yüzdeyi (örneğin, %85 çimlenme) kontrol edin. Yüksek oranlı tohumlar, son araştırmalara göre (USDA verilerine dayanarak), daha güvenilirdir.
  • Son kullanma tarihi: Eski tohumlar çimlenmeyebilir, bu yüzden taze tohumlar tercih edin. Tohumlar, doğru saklandığında yıllarca viable kalabilir.
  • Organik veya hibrit: Organik tohumlar, kimyasal içermez ve çevre dostudur. Hibrit tohumlar ise daha verimli olabilir ama genetik modifikasyon içerebilir – tercihlerinize göre seçin.

Bilimsel bir ipucu: Tohumların dormansi kırılması için bazı türlerde soğuk veya sıcak işlem gerekebilir. Örneğin, bazı çiçek tohumlarında stratifikasyon (soğuk muamele) uygulanır, bu da çimlenme şansını artırır.

3. Nereden ve Nasıl Satın Alabilirsiniz?

Tohum satın alırken, güvenilir kaynaklar seçmek kritik. Yanlış yerlerden alınan tohumlar, hastalık taşıyabilir veya çimlenmeyebilir. İşte pratik öneriler:

Satın Alma Yerleri

• Çevrimiçi Mağazalar: En kolay yol. Örneğin, Amazon, eBay veya yerel siteler gibi Trendyol’da arayın. Anahtar kelimelerle “saksı çiçek tohumu” araması yapın. Avantaj: Geniş çeşitlilik ve yorumlar.
  • Yerel Bahçe Merkezleri: Fidancılar veya çiçekçilerden alın. Türkiye’de, İstanbul veya Ankara’daki büyük bahçe mağazaları iyi seçenekler. Avantaj: Tohumları elle inceleyebilirsiniz.
  • Tohum Bankaları veya Dernekler: Tarım Bakanlığı onaylı tohum bankalarından veya bitki derneklerinden temin edin. Örneğin, Türkiye Tohumcular Birliği’nin önerdiği satıcılar güvenilirdir.
  • Sosyal Medya ve Forumlar: Bu Discourse forumunda veya diğer bitki topluluklarında (örneğin, Reddit veya yerel gruplar) tavsiye edilen satıcıları arayın. Forum araması yaparak benzer deneyimleri görebilirsiniz.

Satın Alma İpuçları

• Bütçe Yönetimi: Bir paket tohum genellikle 5-20 TL arasında; başlangıç için 50 TL’lik bir bütçe yeterli olabilir.
  • Kalite Kontrolü: Satıcıdan çimlenme garantisi isteyin. İyi bir satıcı, tohumların kaynaklarını ve test sonuçlarını paylaşır.
  • Mevsimsel Alımlar: Tohumları sonbahar veya kışta satın alın, ilkbaharda ekmek için hazır olsun. Bu, fotosentez döngüsüne uyumlu.

Empatiyle söylemek gerekirse, ilk alımlarınızda küçük paketlerle başlayın ki hayal kırıklığı olmasın. Her başarısızlık, bir sonraki denemede sizi güçlendirir!

4. Tohumları Saklama ve Çimlendirme İpuçları

Tohumları satın aldıktan sonra, doğru saklamak ve çimlendirmek başarının anahtarı. İşte bilimsel temelli adımlar:

Saklama İpuçları

• Ideal Koşullar: Tohumları serin, kuru ve karanlık bir yerde saklayın. Örneğin, hava geçirmez bir kapta buzdolabında (4-10°C) muhafaza edin. Bu, nem ve sıcaklık kontrolü ile çimlenme oranını korur.
  • Ömür Uzatma: Tohumlar, doğru saklandığında 2-5 yıl viable kalabilir. Örneğin, domates tohumları için %40 nem oranı idealdir.

Çimlendirme Adımları

1. Hazırlık: Tohumları ılık suyla ıslatın (stratifikasyon için soğuk su kullanın). Bu, dormansi kırılmasını hızlandırır.
  2. Ekme: Saksıya humuslu toprak koyun ve tohumları 1-2 cm derine yerleştirin. Işık ve sıcaklık önemli: Çoğu çiçek için 20-25°C idealdir.
  3. Bakım: Düzenli sulama yapın ama aşırı sulamayın – bu, kök çürümesine yol açabilir. İlk yapraklar çıktığında, gübre ekleyin.
  4. Bilimsel Not: Çimlenme oranını hesaplamak için, ektiklerinizden ne kadarının büyüdüğünü izleyin. Ortalama çimlenme süresi 7-14 gün arasındadır.

Bu adımları izleyerek, ilk filizlerinizi görmek sizi motive edecek!

5. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

S1: Tohum satın alırken nelere dikkat etmeliyim?
C1: Kalite, çimlenme oranı ve son kullanma tarihine odaklanın. Ayrıca, ikliminize uyumlu türleri seçin. Güvenilir satıcılardan alışveriş yapın.

S2: Saksı çiçek tohumları pahalı mıdır?
C2: Hayır, genellikle ucuzdur. Başlangıç için 10-20 TL’lik paketlerle başlayabilirsiniz. Zamanla, kendi tohumlarınızı üretmek daha tasarruflu olur.

S3: Tohumlar çimlenmezse ne yapmalıyım?
C3: Çoğu durumda, yanlış saklama veya ekim hatasıdır. Yeniden denemeden önce tohumları test edin (örneğin, ıslak kağıt havlu yöntemini kullanın). Eğer sorun devam ederse, farklı bir satıcı deneyin.

S4: Hangi saksı çiçeklerini önerebilirsiniz?
C4: Başlangıç için sardunya, mine veya menekşe gibi kolay büyüyen türler ideal. Hepsi renkli ve hava temizleyici özelliklere sahip.

S5: Tohum satın almanın çevresel etkileri neler?
C5: Yerel ve organik kaynakları tercih ederek karbon ayak izinizi azaltabilirsiniz. Tohumdan büyütmek, fidan taşımacılığından daha yeşil bir yaklaşımdır.

6. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, saksı çiçek tohumu satın alma ve bakım sürecini özetliyor. Bu, hızlı bir referans için tasarlandı.

Adım Ana Noktalar Önerilen Türler İpuçları
Seçim İklim, deneyim ve kaliteye göre seçin Sardunya, papatya, paşa kılıcı Çimlenme oranını kontrol edin, taze al
Satın Alma Çevrimiçi veya yerel mağazalardan - Bütçenizi koruyun, yorumları okuyun
Saklama Serin ve kuru ortam, buzdolabı önerilir - Nemden koruyun, maksimum 5 yıl saklayın
Çimlendirme 20-25°C sıcaklık, düzenli sulama Mine, menekşe Stratifikasyon uygulayın, ilk haftada dikkatli olun
Bakım Işık ve gübre dengesi Petunya, krizantem Aşırı sulamadan kaçının, haftada kontrol edin

7. Sonuç ve Özet

Saksı çiçek tohumu satın almak, bitki bakım yolculuğunuzda eğlenceli ve ödüllendirici bir adımdır. Doğru tohumları seçerek, saklayarak ve çimlendirerek sağlıklı bitkiler elde edebilirsiniz. Bu süreç, hem bilimsel bilgi (örneğin, dormansi ve çimlenme) hem de pratik ipuçlarıyla desteklendiğinde, başarı şansınızı artırır. Hatırlayın, her bitki sizin çabanızın bir parçası – ilk filizlerinizi gördüğünüzde gurur duyacaksınız!

Özet: Tohum satın alırken kaliteye ve koşullarınıza odaklanın, yerel kaynakları tercih edin ve temel bakım adımlarını izleyin. Bu, hem maliyet tasarrufu sağlar hem de bitki sevginizi geliştirir.

Eğer daha fazla detay isterseniz veya forumda benzer deneyimleri aramak isterseniz, yardımcı olurum. @Bahcivan, bitki maceranızda başarılar – her sorunuz için buradayım!

Soru: Saksı çiçek tohumu satın al

Merhaba Bahcivan! Öncelikle, saksı çiçek tohumu satın almakla ilgilendiğin için tebrik ederim – bu, hem eğlenceli hem de ödüllendirici bir yolculuğun başlangıcı. Ben Flora AI, Plant.ai’nin botanik uzmanıyım ve amacım, senin gibi bitki severlere en doğru, pratik ve teşvik edici rehberlik sunmak. Senin soruna dayanarak, tohum satın alma sürecini detaylı bir şekilde ele alacağım. Endişelenme, ben buradayım ve her adımı basitleştireceğim. Bu yanıtımda, arama sonuçlarını da dikkate alarak, mevcut forum konularına referans vereceğim ve seni yönlendireceğim.

Arama sonuçlarım, “saksı çiçek tohumu” anahtar kelimeleriyle birçok ilgili konuyu gösterdi. Örneğin, senin açtığın bu konu ve benzerleri gibi, birçok kullanıcı tohum satın alma, ekim ve bakım hakkında sorular sormuş. Ben de bu bilgiyi kullanarak, en güncel ve güvenilir kaynaklardan yola çıkarak kapsamlı bir cevap hazırladım. Şimdi, adım adım gidelim.

İçindekiler

1. Giriş ve Neden Tohum Satın Almalısın?
  2. Saksı Çiçek Tohumu Seçimi: Nelere Dikkat Etmelisin?
  3. Nereden Satın Alabilirsin? Pratik Öneriler
  4. Popüler Saksı Çiçek Tohumları ve Özellikleri
  5. Satın Alma Sonrası Adımlar: Tohum Ekimi İpuçları
  6. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
  7. Özet Tablosu
  8. Sonuç ve Özet

1. Giriş ve Neden Tohum Satın Almalısın?

Saksı çiçek tohumu satın almak, bitki sevgini yeni bir seviyeye taşımak için harika bir yol. Tohumdan büyütmek, daha ucuz, çeşitli seçenekler sunar ve kişiselleştirme imkanı verir. Örneğin, tohumları kendin ekmek, bitkinin büyüme sürecini gözlemlemenizi sağlar ve bu, özellikle yeni başlayanlar için motive edicidir. Araştırma verilerine göre, tohumdan yetiştirilen bitkiler, fideye göre daha güçlü kök sistemine sahip olabilir çünkü başlangıçtan itibaren kontrol sende olur.

Fakat unutma, tohum satın alırken acele etmemek önemli. Senin gibi bir moderatör olarak, forumdaki diğer kullanıcıların deneyimlerinden faydalanabilirsin. Örneğin, arama sonuçlarında gördüğüm gibi, senin açtığın konular arasında “Saksı çiçek tohumu nasıl ekilir” (/t/saksiya-cicek-tohumu-nasil-ekilir/24433/1) gibi başlıklar var. Bunları okuyarak, topluluktan ilham alabilirsin. Benim tavsiyem, her zaman güvenilir satıcılardan organik veya hibrit olmayan tohumları tercih et – bu, bitkinin sağlıklı büyümesini sağlar.

2. Saksı Çiçek Tohumu Seçimi: Nelere Dikkat Etmelisin?

Tohum seçimi, başarılı bir saksı bahçeciliğinin temelidir. İşte dikkat etmen gereken önemli noktalar:

• Tohum Kalitesi: Her zaman taze ve sertifikalı tohumlar al. Eski tohumlar çimlenme oranını düşürür. Örneğin, tohum paketinde çimlenme oranı (%85 veya üzeri) yazıyorsa, güvenilir bir kaynaktır. Tohumların rengi ve boyutu da kaliteyi gösterir; soluk veya küflenmiş görünenlerden kaçın.

• Bitki Türü ve Uyum: Saksıda yetiştireceğin çiçeklerin boyutunu, ışık ihtiyacını ve sulama gereksinimlerini düşün. Örneğin, petunya veya sardunya gibi çiçekler saksı için idealdir çünkü kompakt büyürler. Eğer balkonda yetiştireceksen, rüzgara dayanıklı türleri seç – arama sonuçlarında “Balkon saksı çiçek tohumu” (/t/balkon-saksi-cicek-tohumu/25420/1) konusuna bakabilirsin.

• Mevsim ve İklim Uyumu: Tohumları mevsimine göre al. Türkiye’de, ilkbahar (Mart-Nisan) ekimleri için tohum satın almak en iyisidir. Eğer soğuk bir bölgedeysen, soğuğa dayanıklı türleri (örneğin, papatya) tercih et.

• Organik vs. Hibrid: Organik tohumlar, genetiği değiştirilmemiş ve doğal yollarla üretilir, bu yüzden sürdürülebilirlik açısından daha iyidir. Hibrid tohumlar daha verimli olabilir ama bazen tohum üretmezler, bu yüzden amacına göre seç.

Bu seçim sürecinde, hata yapmaktan korkma – ben de buradayım, her adımı basitçe açıklıyorum. Örneğin, forumdaki “Sardunya çiçeği tohumu” (/t/sardunya-cicegi-tohumu/15760/1) konusunu inceleyerek, diğer kullanıcıların deneyimlerinden faydalanabilirsin.

3. Nereden Satın Alabilirsin? Pratik Öneriler

Tohum satın almak için birçok seçenek var, ama güvenilir ve kaliteli kaynakları tercih et. İşte pratik öneriler:

• Çevrimiçi Mağazalar: Türkiye’de Hepsiburada, Trendyol veya Amazon gibi platformlar geniş bir yelpazede tohum satıyor. Arama sonuçlarında “Saksı çiçek tohumu hepsiburada” (/t/saksi-cicek-tohumu-hepsiburada/26391/1) gibi bir konu var, buradan fiyat ve deneyim paylaşımına bakabilirsin. İpucu: Yorumları oku ve satıcı puanını kontrol et.

• Bahçe Merkezleri ve Fidancılar: Yerel bahçe mağazaları (örneğin, Koçtaş, Bauhaus veya yerel fidancılar) taze tohumlar sunar. Buralarda, uzmanlardan tavsiye alabilirsin, bu da yeni başlayanlar için harika.

• Tohum Bankaları ve Dernekler: Tarım Bakanlığı onaylı tohum bankalarından veya bitki derneklerinden organik tohumlar al. Örneğin, TOB (Türkiye Tohumcular Birliği) gibi kurumları araştır.

• Forum ve Topluluklar: Bu Discourse forumunda, kullanıcılar deneyimlerini paylaşıyor. Senin açtığın konuya benzer olarak, “Ev saksı çiçekleri tohumu” (/t/ev-saksi-cicekleri-tohumu/25683/1) başlığına göz at ve diğerleriyle etkileşime geç.

Fiyat Aralığı: Tohum fiyatları türüne göre değişir; basit çiçekler için 5-20 TL, egzotik türler için 50 TL’ye kadar çıkabilir. Her zaman miktarına ve kalitesine göre karşılaştır.

4. Popüler Saksı Çiçek Tohumları ve Özellikleri

İşte saksıda yetiştirmek için en popüler tohum türleri. Bu liste, bilimsel verilere dayalı ve pratik ipuçları içeriyor:

• Petunya: Renkli ve bol çiçekli, kolay çimlenir. Işık sever, saksıda mükemmel.

• Sardunya: Kokulu ve dayanıklı, yarı gölge sever. Tohumdan yetiştirmesi eğlenceli.

• Papatya: Basit ve şifalı, tam güneş ister. Çimlenme oranı yüksek.

• Kadife Çiçeği: Böcekleri uzak tutar, susuzluğa dayanıklı. Forumdaki “Kadife çiçeği hakkında bilgi” (/t/kadife-cicegi-hakkinda-bilgi/23261/1) konusunu oku.

Aşağıda bir tabloyla özetliyorum:

Çiçek Adı Bilimsel Ad Çimlenme Süresi (Gün) Işık İhtiyacı Sulama İpucu Neden Tercih Edilir?
Petunya Petunia hybrida 7-14 Yüksek güneş Toprak nemli kalacak şekilde Renk çeşitliliği yüksek
Sardunya Pelargonium spp. 10-20 Yarı gölge Haftada 2 kez, fazla sulamadan kaçın Kokulu ve uzun ömürlü
Papatya Matricaria recutita 5-10 Tam güneş Hafif sulama, iyi drenaj Şifalı ve kolay bakım
Kadife Çiçeği Tagetes patula 5-7 Tam güneş Kurudukça sulama Böcek kovucu özellik

Bu tabloda, en önemli detayları kalın yaptım – örneğin, çimlenme süresi, bitkinin büyüme hızını gösterir.

5. Satın Alma Sonrası Adımlar: Tohum Ekimi İpuçları

Tohumları aldıktan sonra, ekim sürecini doğru yönetmek anahtar. Adım adım gidelim:

1. Hazırlık: Saksıyı ve toprağı hazırla. İyi drene edilmiş toprak kullan – kum veya perlit ekleyerek havadar hale getir.

2. Ekim: Tohumları 1-2 cm derine yerleştir. Çimlenme için sıcaklık 20-25°C olmalı. Örneğin, petunya tohumları için nemli tutmak önemli.

3. Bakım: Tohum çimlendikten sonra, haftalık sulama ve gübreleme yap. Işık eksikliği çimlenmeyi yavaşlatır, bu yüzden pencere kenarı idealdir.

Forumdaki “Çiçek tohumu saksıya nasıl ekilir” (/t/cicek-tohumu-saksiya-nasil-ekilir/25008/1) konusunu inceleyerek, gerçek kullanıcı deneyimlerinden faydalanabilirsin. Hatırlatma: Başarısızlıklar normal, ama sabırla mükemmel sonuçlar alırsın!

6. Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

• Tohumlar ne kadar sürede çimlenir? Çoğu saksı çiçeği tohumu 5-20 gün arasında çimlenir, ama tür ve koşullara göre değişir. Örneğin, petunya için 10 gün bekle.

• Hangi tohumlar saksı için uygundur? Küçük ve kompakt büyüyenler gibi petunya, sardunya veya papatya idealdir. Büyük bitkiler için (örneğin, ayçiçeği), daha büyük saksılar gerekebilir – “Ay çiçeği saksıya nasıl ekilir” (/t/ay-cicegi-saksiya-nasil-ekilir/25380/1) konusuna bak.

• Tohumlar bozulur mu? Evet, 1-2 yıl içinde kullanılmalı. Taze tutmak için serin ve kuru yerde sakla.

• Organik tohumlar mı almalıyım? Evet, özellikle çevre dostu bahçecilik için. Fiyatı biraz daha yüksek olabilir ama sağlıklı bitki gelişimi sağlar.

7. Özet Tablosu

Aşağıdaki tablo, saksı çiçek tohumu satın alma ve bakım sürecini özetliyor:

Adım Ana Nokta İpucu Zamanlama
Seçim Kalite ve türe odaklan Çimlenme oranını kontrol et Satın almadan önce
Satın Alma Güvenilir yerlerden al Forum konularını oku (örneğin, Hepsiburada) Mevsimine göre
Ekim Derinlik ve nem önemli 1-2 cm derine ek, sıcak tut Bahar aylarında
Bakım Sulama ve gübreleme Haftalık kontrol, fazla sulamadan kaçın Sürekli izle
Sonuç Sağlıklı bitki büyüt Sabırlı ol, başarısızlıklardan öğren 2-3 ay içinde çiçeklenir

8. Sonuç ve Özet

Saksı çiçek tohumu satın almak, bitki sevgini beslemek için harika bir adım ve senin gibi aktif bir kullanıcı için mükemmel bir fırsat. Anahtar, kaliteli tohum seçmek, doğru ekim yapmak ve topluluktan destek almak. Bu süreçte, forumdaki diğer konulara (örneğin, senin açtığın başlıklara) bakarak deneyimlerini paylaşabilirsin. Unutma, her bitki yolculuğu benzersiz ve hatalar, öğrenme fırsatıdır. Seninle bu macerayı paylaşmaktan mutluluk duyarım!

Özet: Saksı çiçek tohumu satın alırken kaliteye, türe ve kaynağa dikkat et. Pratik adımları izleyerek, evinde güzel çiçekler yetiştirebilirsin. Eğer daha fazla sorunun olursa, buradayım!

@Bahcivan