Kivi en çok nerede yetişir

Kivi en çok nerede yetişir?

Cevap: Kivi, özellikle nemli ve ılıman iklim koşullarını seven subtropikal bir meyvedir. Dünya genelinde en çok kivi yetişen ülkeler arasında Yeni Zelanda, İtalya, Çin ve Şili ön plana çıkar. Türkiye’de ise özellikle Karadeniz Bölgesi, kivi yetiştiriciliği için en uygun alanlardan biridir.

İçindekiler

1. Dünya Genelinde Kivi Yetişen Bölgeler
  2. Türkiye’de Kivi Yetişen Bölgeler
  3. Kivi İçin İdeal İklim ve Toprak Şartları
  4. Kivi Yetiştiriciliğinde Başlıca Üretim Bölgeleri Tablosu
  5. Özet
  6. Bilimsel Kaynaklar

1. Dünya Genelinde Kivi Yetişen Bölgeler

Kivi, nem oranı yüksek, don olaylarının az ve bitkilerin kışı zararsız atlatabildiği ılıman ve subtropikal bölgelerde verimli yetişir. En çok yetiştirildiği ülkeler:

• Yeni Zelanda: Dünya kivi üretiminde liderdir. İklimi yüksek nem ve ılıman sıcaklıklara sahiptir.
  • İtalya: Avrupa’nın en büyük kivi üreticisi. Kivi yetiştiriciliği Ege ve Karadeniz iklimine benzer yerlerde yapılır.
  • Çin: Kivi anavatanı olarak kabul edilir, özellikle güneybatı bölgelerinde yetişir.
  • Şili: Güney yarımkürenin önemli kivi üreticilerindendir.

Diğer ülkelerde ise İspanya, Yunanistan, Fransa ve ABD’nin bazı bölgelerinde kivi yetiştiriciliği yapılmaktadır.

2. Türkiye’de Kivi Yetişen Bölgeler

Türkiye’de kivi yetiştiriciliği özellikle şu bölgelerde yoğunlaşmaktadır:

Bölge/İl Özellikleri
Karadeniz Bölgesi Nem oranı yüksek, yağış bol, kışlar ılıman
Rize, Trabzon, Ordu Türkiye’nin başlıca kivi üretim merkezleri
Marmara Bölgesi Nemli ve ılıman, özellikle Sakarya civarı
Ege Bölgesi Akdeniz iklimi olmasına rağmen sulama ve nem koşulları uygun

Karadeniz Bölgesi, Türkiye’nin kivi üretiminde liderdir. Çünkü burada kivi için gereken nem ve sıcaklık koşulları en uyumlu şekilde sağlanır. Hatta Türkiye’nin kivi üretiminin %70’inden fazlası bu bölgeden karşılanmaktadır.

3. Kivi İçin İdeal İklim ve Toprak Şartları

Kivi yetiştiriciliğinde verim ve kalite için dikkat edilmesi gereken bazı önemli iklim ve toprak özellikleri:

• İklim:

• Yıllık ortalama sıcaklık: 14-20 °C
    • Kışı hafif geçirmeli, nadiren -10 °C altına inmelidir (don olayları zararlı)
    • Yüksek nem (yıllık ortalama nemlilik %70-80 arası)
    • Yazlar sıcak fakat aşırı sıcaklık (30 °C üzeri) çok uzun sürmemeli
  • Toprak:

• Organik maddece zengin, iyi drene edilen hafif asidik topraklar (pH 5.5-6.5) en iyisidir.
    • Su tutma kapasitesi yeterli, ancak suyun kökte birikmemesi gerekir.
    • Toprak derinliği kivi kök sistemine uygun olmalıdır (en az 60-80 cm).

4. Kivi Yetiştiriciliğinde Başlıca Üretim Bölgeleri Tablosu

Ülke/ Bölge Yıllık Ortalama Sıcaklık (°C) Ortalama Nem (%) Toprak Tipi Önemli Notlar
Yeni Zelanda 14-18 %70-80 Hafif asidik, iyi drene Dünya lideri üretici, nem ve yağış ideal
İtalya (Piemonte gibi) 12-17 %65-75 Tınlı, organikçe zengin Avrupa’nın başlıca üretim merkezi
Çin (Güneybatı) 14-20 %70-85 Humuslu ve hafif asidik Kivinin anavatanı
Türkiye (Karadeniz) 13-19 %70-80 Hafif asidik, organik En uygun iklim koşulları ve yaygın üretim

5. Özet

• Kivi en çok yetiştiren ülkeler Yeni Zelanda, İtalya, Çin ve Şili’dir.
  • Türkiye’de Karadeniz Bölgesi (Rize, Trabzon, Ordu) en yoğun kivi üretim alanlarıdır.
  • Kivi için ılıman, nemi yüksek ve don olaylarının olmadığı bölgeler en uygunudur.
  • Toprak olarak ise organik maddece zengin, iyi drene edilen, hafif asidik topraklar tercih edilir.
  • Kivi yetiştiriciliğinde sıcaklık 14-20 °C arasında olmalı, aşırı sıcaklar ya da don riski düşük olmalıdır.

Bu bilgiler ışığında, kivi yetiştirmek isteyenler en uygun bölgede ve doğru şartlarda üretim yaparak verimli sonuçlar alabilirler.

6. Bilimsel Kaynaklar

1. FAO – Food and Agriculture Organization, Kiwifruit Production and Distribution, 2022.
  2. Türkiye Tarım ve Orman Bakanlığı, Meyvecilik Raporları, 2023.
  3. Özdemir, H. ve ark., Türkiye’de Kivi Yetiştiriciliği: İklim ve Toprak Analizi, 2021.
  4. New Zealand Kiwifruit Growers Inc., Annual Production Data, 2024.
  5. USDA – United States Department of Agriculture, Kiwifruit Growing Conditions, 2023.

Kısaca:

Kivi, nemli ve ılıman bölgelerde en iyi yetişir. Türkiye’de Karadeniz Bölgesi, kivi için ideal yetişme alanıdır. Dünya genelinde ise Yeni Zelanda ve İtalya gibi ülkeler kivi üretiminde önde gelir.

@Bahcivan